Na de wedstrijd kan je heel wat leren door je kaart nog eens grondig te analyseren. Wat heb je goed gedaan? Waar is er mogelijk iets fout gegaan? Eerst en vooral moet je je volgweg zo nauwkeurig mogelijk intekenen op de kaart. Dit is al een oefening op memorisatie en geeft tevens weer hoe goed je de kaart en je wegkeuze bestudeerd hebt tijdens de wedstrijd. Als je regelmatig niet meer weet hoe je gelopen hebt, ga er dan maar van uit dat je bij momenten “op goed geluk” bezig bent geweest.
Analyseer je volgweg op de kaart en vergelijk die met andere mogelijke volgwegen en dit op afstand, klimmen, doorloopbaarheid en moeilijkheidsgraad. Denk er over na waar je goed liep en waar het fout ging en zoek ook de reden hiervoor. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf. Het is soms erg moeilijk toe te moeten geven, zelfs tegen jezelf, dat je iets fout hebt gedaan. Het doel van deze analyse is tweeledig:
- Je sterke punten en vaardigheden die je onder de knie hebt, herkennen.
- Proberen reeds eerder gemaakte fouten te voorkomen in de toekomst of toch minstens de gevolgen ervan te beperken.
De beste manier om je prestaties te verbeteren is fouten te voorkomen. Door hard te trainen kan je misschien 30 seconden per kilometer van je looptijd afdoen. Een fout kan je echter minuten kosten. Daarom is het zeer belangrijk een degelijke analyse van je gemaakte fouten te doen.
Hiernaast zie je een uittreksel van de analyse van de wereldkampioen Thierry Gueorgiou. Je ziet dat hij het over verloren seconden heeft. Velen van ons kunnen daar alleen maar over dromen ...
De analyse dient niet om jezelf op te waarderen of iets wijs te maken over je prestatie in een gelopen wedstrijd; de analyse dient niet om te zien waar je zou gestaan hebben in de uitslag zonder de fouten, wel om uit te vissen hoe en waarom je een fout gemaakt hebt zodat je eruit kan leren.