Iedere oriënteerder verknalt het wel eens van tijd tot tijd. “This is part of the game”. Dit maakt onze sport net zo leuk: in elke wedstrijd bestaat de kans dat je plots ontdekt dat je niet meer weet waar je bent omdat je verwaarloosde goed te volgen op de kaart waar je was of omdat je onnauwkeurig werkte. Wellicht zal je zelfs NOOIT een wedstrijd beëindigen zonder ook maar EEN foutje gemaakt te hebben. Wel is het zo, dat als je een omloop zo goed als foutloos aflegt, je ALTIJD vooraan zal eindigen. Onderstaande slogan is het ultieme doel.
De meeste fouten zijn te wijten aan één of een combinatie van volgende factoren:
- Slechte techniek
- Vermoeidheid
- Gebrek aan concentratie
Een technische fout bega je als je niet in staat bent de aangehaalde technieken (ruw en fijn oriënteren, instellen van het kompas, passen tellen, enz) uit te voeren. Geef jezelf natuurlijk de tijd om nieuwe technieken aan te leren maar als de fouten zich blijven herhalen roep je best de hulp in van een ervaren oriënteerder om praktijkervaring op te doen. Ook een niet aan de situatie aangepaste snelheid is een technische fout.
Je zal sneller en beter kaartlezen als je helder kan denken. Tijdens periodes van hoge stress en fysieke vermoeidheid krijgen de hersenen minder zuurstof. Je gaat dan minder rationeel denken. Hoe moeilijker dan het terrein is, hoe moeilijker het wordt de juiste beslissingen te nemen. Nog meer dan anders moet je in die omstandigheden kiezen voor een eenvoudige oplossing.
Vermoeid zijn brengt met zich mee dat je moeilijker een beslissing kan nemen en dat je vaker een slechte oplossing kiest en hierbij alle technische vaardigheden overboord gooit en gewoon, rechttoe-rechtaan, op goed geluk, probeert de posten te vinden. Na een zware inspanning, het beklimmen van een zware helling of op het einde van de wedstrijd ga je best uiterst voorzichtig te werk.
Een gebrek aan concentratie brengt met zich mee dat je aan andere dingen denkt dan aan de post te vinden. Dit gaat nogal eens gepaard met het je laten afleiden door andere deelnemers, of doordat je te veel bezig bent met je resultaat, over hoe goed (of hoe slecht) je gelopen hebt tot dan toe. Het kan zijn dat je overmoedig wordt en teveel vertrouwen krijgt waardoor je het nalaat je richting te controleren met alle gevolgen vandien.