Dubbele ster aflossing-O

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

Hoe werkt het? Een training voor duo's. De helft van de uitgezette posten (aangeduid als 1a, 2a, 3a...) zijn ingetekend op de kaart van loper A in de vorm van een ster-O. De andere helft van de posten (1b, 2b, 3b...) staan op de kaart van loper B, eveneens als een ster-O. Beide lopers vertrekken gelijktijdig naar hun eerste post, knijpen deze en keren terug naar de start/aankomst. Als beide lopers terug zijn, verwisselen ze van kaart en doen ze de andere eerste post aan, keren terug, verwisselen van kaart, en herbeginnen met de volgende reeks posten.

De oefening vangt aan met een massastart. Om de lopers te spreiden krijgen de duo's een verschillende eerste post toegewezen.

Doel van de training? Een oefening om bepaalde technieken in te oefenen op snelheid waarbij de lopers nooit ver van de start/aankomst zijn. In tegenstelling tot een gewone ster-O ligt het tempo hier veel hoger en is er de bijkomende stress door de vele aflossingen.

Voorbereiding? Zoek een geschikt gebied voor de in te oefenen techniek. Maak vervolgens de twee steromlopen gelijktijdig, been per been. De afstanden naar de verschillende posten met het gelijke cijfer bv. 3a en 3b moeten ongeveer gelijk zijn zodat de lopers normaal niet lang op elkaar moeten wachten. Breng variatie in de afstand naar de posten.

Hoe aanpassen voor jongeren? Doe de oefening op een eenvoudig terrein en leg de posten op lijnmerkpunten.

Hoe moeilijker maken?

  • Doe de oefening in een moeilijk terrein met veel fijn reliëf.
  • Geef de twee lopers verschillende kaarten bv. loper A krijgt een gewone kaart en loper B oro-hydro, of loper A een venster-O en loper B een kompas-O, enz.
  • Laat alle lopers hun eerste post plaatsen. Het aantal posten moet in dit geval natuurlijk overeenkomen met het aantal lopers.

Wie wint? Het duo dat er als eerste in slaagt beide sterren af te werken.

Besluit? Met deze oefening kan men jongeren zekerheid geven, eigen aan ster-O. Deze vorm laat echter toe het element snelheid toe te voegen. Een bijkomend voordeel is dat het toch een zeer technische training kan zijn in een klein maar moeilijk gebied.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf

Dubbele ster aflossing-O

Hier een uitgewerkt voorbeeld met posten op reliëfkenmerken.

dubbele ster 1
dubbele ster 2