Dubbel vierkant-O

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

Hoe werkt het? Deze training begint met een massastart over 8 verschillende klassieke omlopen van nagenoeg dezelfde moeilijkheidsgraad. De start en aankomst zijn op dezelfde plaats. De lopers vertrekken in 4 verschillende richtingen (naar 1, 3, 5, of 7) om een eerste vierkantje af te werken en halverwege is er terug een splitsing van de omlopen naar het andere vierkantje.

schema

Doel van de training? Een korte intensieve training waar de nadruk ligt op snel werken. Ideaal is een open terrein, lichtjes heuvelachtig, waar de lopers elkaar van tijd tot tijd kunnen zien, wat hen kan aansporen nog sneller te gaan.

Voorbereiding? Stippel 2 korte omlopen uit in de vorm van een vierkant (maar dit is geen verplichting). Beide vierkanten zouden ongeveer gelijk moeten zijn zodat de lopers hun positie kunnen inschatten halverwege de training. De posten 4 en 8 liggen het dichtst bij de start/aankomst. Hierdoor bekom je 8 mogelijke varianten (omlopen):

  • start - 1 2 3 4 - 5 6 7 8 - aankomst <> start - 1 2 3 4 - 7 6 5 8 - aankomst
  • start - 3 2 1 4 - 5 6 7 8 - aankomst <> start - 3 2 1 4 - 7 6 5 8 - aankomst
  • start - 5 6 7 8 - 1 2 3 4 - aankomst <> start - 5 6 7 8 - 3 2 1 4 - aankomst
  • start - 7 6 5 8 - 1 2 3 4 - aankomst <> start - 7 6 5 8 - 3 2 1 4 - aankomst

Bereid nu de verschillende kaarten voor de lopers voor.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf

Dubbel vierkant-O

Hoe aanpassen voor jongeren? Doe de oefening in een eenvoudig gebied.

Hoe moeilijker maken? Het is niet de bedoeling de oefening te moeilijk te maken omdat de nadruk ligt op de snelheid van uitvoering. In een gebied van fijn relïef zal de snelheid te snel dalen.

Wie wint? De loper die als eerste zijn vierkanten afwerkt.

Besluit? Een stresserende training waar alle lopers nagenoeg gelijktijdig in duel zijn met elkaar. Doordat ze elkaar halfweg kunnen zien spoort dit hen extra aan. De dubbele vierkantsvorm biedt lopers en toeschouwers (trainer) een beter overzicht op het verloop van de training.

Hieronder een uitgewerkt voorbeeld in een relatief eenvoudig terrein.

voorbeeld