|
Hoe werkt het? Je krijgt aan de start een klassieke omloop doch ditmaal is de kaart NIET zichtbaar in de onmiddellijke omgeving van de posten (een "gesloten" venster). Je beschikt wel over een postenbeschrijving.
Doel van de training? Aan de hand van een "gesloten" vensterloop kan je de loper verplichten te vertragen in de nabijheid van de post. De keuze van een goed aanvalspunt is van groot belang. Op goed geluk naar de post lopen zal meestal leiden tot tijdsverlies. De loper zal de omgeving van de post goed moeten observeren. Kompaslopen en passen tellen vanaf een aanvalspunt (een exacte richting aanhouden) kan ook geoefend worden over de laatste 100 tot 150 meter naar de post.
Voorbereiding?
- De omloop uitstippelen met variatie in de te gebruiken technieken met één of meerdere aanvalspunten net buiten de controlecirkel.
- De binnenkant van de controlecirkel inkleuren. (Hang de volledige kaart uit na de training zodat de deelnemers hun weg naar de post kunnen bekijken).
- Een goede postenbeschrijving maken.
Hoe aanpassen voor jongeren?
- Doe de oefening op een eenvoudig terrein.
- Plaats de posten dicht bij elkaar.
- Gebruik kleine vensters.
- Doe de oefening als ster-O zodat de jongeren nooit ver van de start zijn.
- Plaats de posten op lijnmerkpunten. Je kan zelfs lijnmerkpunten nemen (en/of kruisingen ervan) die buiten de controlecirkel komen zodat je bijna kan raden hoe de kaart eruit ziet in de controlecirkel.
Hoe moeilijker maken?
- Gebruik grotere controlecirkels.
- Onduidelijke of zelfs geen aanvalspunten voorzien dicht bij de controlecirkel.
Wie wint? Klassiek, de snelste.
|