Parelsnoer-O

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

voorbeeld Hoe werkt het? Je moet een klassieke omloop afleggen. De posten staan echter dicht bij elkaar (parelsnoer). Het totale aantal posten kan oplopen tot meer dan 100.

Doel van de training? Deze training heeft als doel fijn oriëntatie in te oefenen, de posten direct vinden met vertrouwen in detailrijke gebieden bv. "... nu rond dit topje, daar moet de inloper zijn en staat de post ...". De posten staan zo dicht bij elkaar dat het een voortdurende concentratie vergt. De loopsnelheid zal lager liggen. Als bonus worden de routines aan de post ingeoefend.

PS: deze vorm wordt naast "Pearl chain" ook nog "Control picking" genoemd.

Voorbereiding?

  • Het uitstippelen van de omloop moet gebeuren met de nadruk op fijn oriënteren. Dit vereist natuurlijk een geschikt terrein.
  • Verander voortdurend van richting.
  • Let op met de tijdsindeling, het plaatsen van de posten is tijdrovend.

Hoe aanpassen voor jongeren?

  • Plaats de posten op eenvoudige plaatsen, zeker in het reliëf.
  • Maak een mix tussen ruw en fijn oriënteren.

Hoe moeilijker maken?

  • Hang voor een aantal op de kaart getekende posten GEEN vlaggetje in het bos.
  • Plaats veel posten in fijn reliëf.
  • Geef geen postenbeschrijving.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf

Parelsnoer-O

Wie wint? De snelste die alle posten gevonden en geknepen heeft.

Besluit? Deze veeleisende oefening stelt de loper op de proef om de posten onmiddellijk te vinden. Het is een goede afwisseling met fysiek zwaardere trainingen omdat het tempo lager zal liggen. De grootste moeilijkheid is de keuze van een geschikt terrein. Snel werken op de post en weg van de post betekent hier een enorme tijdswinst.

Hieronder enkele voorbeelden van eenvoudige tot zeer moeilijke oefeningen.

voorbeeld 1 voorbeeld 2
voorbeeld 3

Parelsnoer-O

Het is in Vlaanderen soms moeilijk een geschikt terrein te vinden. Niettemin zie je hieronder een oefening waar fijn oriënteren aan te pas komt. Enkele loopstukken zijn toegevoegd om minder waardevolle gebieden te overbruggen. Dit verplicht de loper wel nadien zijn snelheid terug te verminderen en is daardoor ook waardevol als training.

voorbeeld 4

Parelsnoer-O

Tenslotte nog een voorbeeld van een nieuwe trend. Hier is het een echt "parelsnoer" van zo'n 200 posten. Het record staat op meer dan 400.

voorbeeld 5