Ploegen scoreloop-memorisatie

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

Hoe werkt het? Ploegen van drie lopers moeten trachten op geheugen (memorisatieloop) zo snel mogelijk een opgelegd aantal posten van een scoreloop (liefst niet allemaal, bv. 21 van de 30 posten) zien te vinden . Elke ploeg krijgt EEN kaart die aan de start/aankomst blijft liggen. De training verloopt volgens het Jeanas principe t.t.z. twee ploegleden vertrekken in een massastart. Telkens een loper van de ploeg terug aan de start/aankomst komt vertrekt de loper van de ploeg die staat te wachten. De lopers moeten op geheugen maximum 2 à 3 posten halen. De twee lopers die starten moeten coördineren wie welke posten gaat halen.

Na afgelost te hebben kan elke loper op de kaart van de ploeg aanduiden welke posten hij effectief gehaald heeft en zijn volgende posten kiezen. Die dient hij natuurlijk ook aan te duiden op de kaart om te vermijden dat een andere loper dezelfde posten zou gaan zoeken. Er komt dus heel wat coördinatie bij kijken.

Elke ploeg krijgt bovendien TWEE controlekaarten die doorgegeven moeten worden.

Doel van de training? Stress creëren door de aflossingsvorm (controlekaart doorgeven) en de scoreloop waarbij de loper dan voldoende de zenuwen in bedwang moet kunnen houden om de posten te vinden op geheugen. De spanning door de voortdurende aflossingen en de onzekerheid in de vooruitgang van de andere ploegen maken dat de stress extra stijgt.

Voorbereiding? Maak een scoreloop, maar hou er bij de keuze van de posten rekening mee dat de lopers géén kaart bij zich hebben. Zet een vrij dicht postennet uit (dicht bij de start/aankomst) en voorzie voldoende posten opdat de oefening toch een zekere tijd zou duren. Voorzie EEN kaart en TWEE controlekaarten per ploeg.

Hoe aanpassen voor jongeren? Geef een kaart ZONDER posten mee met de lopers en kies een eenvoudig terrein.

Hoe moeilijker maken? Tussen de posten zitten een aantal "dummy's". Aan deze posten hangt wel een vlaggetje maar geen tangetje. Hierdoor kunnen aan deze posten geen punten gescoord worden en tellen ze dus ook niet mee in het aantal opgelegde posten.

Wie wint? De ploeg die als eerste het opgelegde aantal posten heeft gehaald, wint.

Besluit? Kan het nog boeiender? Aflossing, scoreloop en memorisatie verwerkt in één oefening. Een afwisseling in de training is het zeker.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf