|
Hoe werkt het? Enkele minuten (bv. 15 minuten) voor je starttijd krijg je je kaart. Hierop staan enkel een aantal zeer grote merkpunten (wegen, waterlopen, ...) en een omloop. In de voorbereidingstijd kan je de noodzakelijke elementen overtekenen die je nodig hebt om de omloop af te kunnen leggen en de posten te vinden. Je krijgt natuurlijk wel een postenbeschrijving maar of die je zal redden ...?
Doel van de training? Een psychisch zeer belastende vorm doordat je zelf een stuk van de kaart moet tekenen. Deze oefening zou je ook "trek je plan" kunnen noemen want daar komt het op neer. Het is de bedoeling de essentiële informatie over te tekenen (lijn- en opvangmerkpunten, aanvalspunten, ...) die je nodig hebt om je O-probleem op te lossen. Hierdoor wordt je technische kennis op de proef gesteld. Ook het vereenvoudigen van de posten is hier van groot belang.
Voorbereiding?
- De omloop uitstippelen rekening houdende met de mogelijkheden om de posten te vinden via een aangepaste techniek. Door de posten lukraak te plaatsen maak je er een kompasloop van.
- Vermijd te gedetailleerde gebieden.
- Maak meerdere moederkaarten zodat verschillende deelnemers zich gelijktijdig kunnen voorbereiden.
- Bereid een vereenvougdigde kaart voor voor de deelnemers met enkele essentiële grote merkpunten.
- De omloop moet verkend worden en eventueel aangepast als er veranderingen zijn aan de kaart. De deelnemers hebben immers geen volledige kaart en kunnen zich niet behelpen als de kaart niet juist (meer) is.
Hoe aanpassen voor jongeren?
- Gebruik eenvoudige schoolterreinen of parken.
- Laat de oefening doen onder stervorm of vlinderloop.
Hoe moeilijker maken? Deze oefening is op zich al moeilijk genoeg. Door ze nog moeilijker te willen maken, wordt het al snel een kompasloop en worden de beoogde technieken niet geoefend. Eventueel kan gewoon een blanco blad gegeven worden.
|