|
Hoe werkt het? Ditmaal ga je op stap zonder kaart. In de plaats van een kaart krijg je een gedetailleerde beschrijving van de te volgen volgweg, van post naar post.
Doel van de training? Deze vorm verplicht de lopers alle besproken merkpunten te "zien" (waardoor ze deze beter leren kennen) en verbetert hun kennis van de terreinkenmerken.
Voorbereiding? Een omloop kan op de kaart uitgestippeld worden maar een gedetailleerde verkenning is onontbeerlijk. De beschrijving moet zich niet beperken tot wat op de kaart getekend is, andere opvallende merkpunten kunnen ook opgenomen worden zoals bijvoorbeeld een boom met een rare vorm.
Hoe aanpassen voor jongeren?
- Doe de oefening in ster- of vlindervorm.
- Gebruik enkel lijnmerkpunten.
- Blijf op de wegen.
- Geef samen met de tekst een kaart (zonder posten).
Hoe moeilijker maken?
- Laat de lopers ook lijnmerkpunten in fijn reliëf volgen.
- Voeg oriënteren van merkpunt naar merkpunt toe.
- Laat de lopers afstanden meten, doorsteken, enz.
- Geef de lopers een kaart. De bespreking beperkt zich tot het geven van een windrichting tussen de verschillende te zoeken merkpunten. De posten staan niet op de kaart maar de lopers moeten hun locatie na afloop wel kunnen aanduiden.
Wie wint? Iedereen die alle posten vindt.
Besluit? en alternatieve vorm van oriënteren die voornamelijk als doel heeft beginnende lopers het terrein te doen observeren. Deze training is in zekere mate vergelijkbaar met een lijn-oriëntatie maar dan zonder kaart waardoor er wel een grotere stressfactor is. Deze oefening kan enorm variëren in moeilijkheidsgraad en kan daardoor gebruikt worden voor verschillende trainingsniveaus.
|