Trivia-O

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

Hoe werkt het? Ook dit keer is de basis een klassieke omloop. Er hangen echter geen vlaggetjes aan de posten. De deelnemers krijgen natuurlijk ook géén postenbeschrijving. In de plaats van te knijpen moeten ze een vraag beantwoorden. Het antwoord vind je natuurlijk op de locatie waar normaal het vlaggetje zou hangen.

Doel van de training? Jonge en beginnende lopers aan vertrouwen doen winnen. Ze moeten alle posten kunnen vinden door de basistechnieken toe te passen. De extra moeilijkheid is dat er nu geen vlaggetjes hangen aan de posten die ze van ver kunnen zien maar dat ze de exacte lokatie van het merkpunt in het midden van de cirkel zelf moeten zoeken. De beloning is echter steeds de oplossing van een vraag en een toename van het vertrouwen in eigen kunnen.

Voorbereiding? Bereid een omloop voor in een park- of schooldomein dat duidelijk "omrand" is met bv. een omheining om de deelnemers de nodige zekerheid te geven (tegen falen). Kies een domein waar veel verschillende merkpunten zijn. Kies duidelijke merkpunten die goed herkenbaar zijn in het midden van de controlecirkel. Ga vervolgens ter plaatse kijken naar bijzonderheden waarover een vraag zou gesteld kunnen worden. Tracht leuke vragen te stellen om het spelelement te bevorderen. Probeer géén vragen te stellen die men van op een afstand kan beantwoorden.

Voorbeeld van een slechte vraag: gaat het om een naald- of een loofboom?
Voorbeeld van een goede vraag: welke ouderdom staat op het rode plaatje (aan de voet van de boom)?

Hoe aanpassen voor jongeren? Deze vorm is zeker geschikt voor jongeren. Je kan hem eventueel nog eenvoudiger maken door de oefening te doen in stervorm.

Hoe moeilijker maken? Doe de oefening als een scoreloop met tijdslimiet.

Wie wint? Dit is a priori geen oefening tegen tijd. Iedereen die alle vragen juist beantwoordt wint.

Besluit? Een op het eerste zicht eenvoudige oefening die echter voor beginnende of jonge oriënteerders moeilijk is doordat er géén vlaggetjes hangen. Dit verplicht hen nauwkeurig te werken tot op de post en niet enkel tot in de omgeving ervan.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf