Micro-O

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

voorbeeld Micro-O Hoe werkt het? Normaal kan Micro-O een onderdeel zijn van een gewone wedstrijd. Hier wordt deze vorm gebruikt voor een volledige trainingsomloop. Het is een klassieke omloop waarbij er meerdere vlaggetjes staan in de omgeving van de post. Aan de hand van de kaart en de postenbeschrijving moet de juiste post gezocht worden.

Doel van de training? Het bevorderen van fijn-oriënteren. Het nauwkeurig werken en het observeren van het terrein in de omgeving van de post zijn noodzakelijk om de juiste post te vinden.

Voorbereiding? Normaal worden voor Micro-O kaarten op grotere schaal gebruikt alhoewel dit niet strikt noodzakelijk is. Werk een omloop uit in een gebied met veel op elkaar gelijkende details (in tegenstelling tot bij de "juist of fout-O" staat hier telkens een post op de juiste plaats). Kijk bij Micro-O (zie ) naar de details voor de plaatsing van de (valse) posten en bij Trail-O (zie ) voor de details aangaande de postenbeschrijving.

Opmerking: in tegenstelling tot de competievorm van Micro-O zijn bij deze training alle posten verplicht aan te doen (GEEN vrije posten).

Hoe aanpassen voor jongeren?

  • Plaats de posten op lijnmerkpunten.
  • Plaats de valse posten bij andere types merkpunten dan het controlepunt.
  • Doe de oefening in een eenvoudig terrein.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf

Micro-O

Hoe moeilijker maken?

  • Doe de oefening in een gebied met veel gelijkaardige merkpunten.
  • Doe een training in het fijn reliëf.
  • Doe een Micro-O onder de vorm van een scoreloop.

Wie wint? De loper met de beste totaaltijd wint. Per foutief geknepen post wordt er een straftijd van bv. 5 minuten aan de gelopen tijd toegevoegd.

Besluit? Een vorm van O-lopen die soms in een competitie verwerkt zit en nu als training gebruikt wordt. Nauwkeurig werken en een goede kennis van de postenbeschrijving zijn essentieel.

Hieronder een voorbeeld van een Micro-O onder de vorm van een scoreloop waarbij alle posten aangedaan moeten worden, aangepast voor jongeren.

voorbeeld Micro-O