Trail-oriëntatie is een variante die ontwikkeld werd om iedereen de kans te geven, ook mensen met een beperkte mobiliteit, aan een zinvolle oriëntatiewedstrijd deel te nemen. Rolstoelen of krukken vormen geen belemmering omdat snelheid GEEN deel uitmaakt van de wedstrijd. De basisvereiste is dus dat paden en wegen toegankelijk moeten zijn voor alle deelnemers. Het doel is op bepaalde plaatsen in het terrein een situatie te analyseren waarbij er een reeks posten staan. De kunst is de juiste post (vanop afstand) te identificeren die weergegeven is op de kaart. Sinds 1994 worden er elk jaar Europese kampioenschappen georganiseerd. Het eerste wereldkampioenschap had plaats in 2004 in Zweden.
Zoals in een klassieke wedstrijd krijgen de deelnemers aan de start hun kaart met een omloop en posten. Door wegkeuze of via gemarkeerde paden of wegen komen zij aan de posten. Nu ja, in de buurt van de posten want in tegenstelling tot een klassieke wedstrijd moet de deelnemer de post NIET passeren. Beter gezegd, hij mag het pad zelfs niet verlaten. Het zit zo: in Trail-O wordt de deelnemer geleid (over wegen en paden) naar een plaats (beslissingspunt genoemd) vanwaar de post, die net zoals in een klassieke wedstrijd in het terrein staat, zichtbaar is .
De moeilijkheid is nu dat er niet één maar tot vijf vlaggetjes hangen in de nabijheid van de juiste lokatie van de post (op de kaart). Het is ook steeds mogelijk dat GEEN enkel vlaggetje op de juiste plaats staat (wat had je gedacht). Het doel is het juiste vlaggetje aan te kunnen geven dat overeenkomt met het midden van de controlecirkel en dat eveneens voldoet aan de postenbeschrijving (daarom wordt trail-O wel een precisie-O (Pre-O) genoemd).
Opmerking 1: de beslissingspunten worden op het terrein duidelijk aangegeven doch
NIET op de kaart.
Opmerking 2: zich heen en weer bewegen langs het pad is toegelaten maar NIEMAND mag
de posten naderen in het terrein.