Precisie-O

Type training Vorm van oriëntatie Soort belasting Doel
Kan als wedstrijd Kan als training Alleen Duo Groep Techniek Tactiek Fysiek Stress Niveau

voorbeeld Hoe werkt het? Precisie-O staat beter bekend onder de naam Trail-O. Je leest best eerst de gedetailleerde bespreking van Trail-O (zie ). Samengevat krijgt je dus een kaart met een omloop. Je mag echter niet aan de posten passeren maar moet vanaf een op een langs het pad aangeduid punt naar de post kijken. Er hangen meestal 3 à 5 vlaggetjes en je moet van op een zekere afstand de locatie van de juiste post zien te bepalen door de kaart, de postenbeschrijving en het terrein te analyseren.

Doel van de training? Een rustige training inlassen waarbij de moeilijkheidsgraad voornamelijk bepaald wordt door de locatie van de posten en de afstand tot de posten.

Voorbereiding? Hier wordt verwezen naar het hoofdstuk over Trail-O (zie ) waar de diverse mogelijkheden in detail uitgelegd worden en enkele uitgewerkte voorbeelden opgenomen zijn.

Hoe aanpassen voor jongeren? Doe de oefening in een parkdomein en plaats de posten aan duidelijk verschillende merkpunten.

Hoe moeilijker maken? Plaats de posten dicht bij elkaar, bij gelijkaardige merkpunten en in gedetailleerd reliëf.

Wie wint? Volgens de regels van Trail-O: de deelnemer met de meeste punten en de snelste aan de posten met tijdsopname.

Besluit? Een waardevolle oefening die vaak uit het oog verloren wordt. De term precisie-O wordt weinig gebruikt en Trail-O wordt geassocieerd met een sport voor mindervaliden. Niets is echter minder waar. Deze oefening kan een zeer boeiende activiteit zijn tussen een aantal fysiek zware trainingen.

Mogelijk te trainen technieken
oriën- teren kaart kaart contact lijnmerk- punten volgen keuze volgweg ruw-O fijn-O afwijken vereen- voudigen posten kompas lopen passen tellen reliëf