Micro-O is eigenlijk een onderdeel van een klassieke omloop met als bedoeling wereldbekerwedstrijden aantrekkelijker te maken voor het publiek en vooral ook voor de TVverslaggeving. Het werd ontwikkeld in 2004 in Noorwegen en voor het eerst ingevoerd in 2006 als onderdeel van een midden-afstand wedstrijd.
De wedstrijd wordt opgesplitst in verschillende onderdelen (zie schets). De totale tijd van de winnaar zou ongeveer 27 minuten moeten bedragen. De deelnemer legt eerst een klassieke omloop af van ongeveer 19 minuten. Aan het einde van dit deel krijgt de deelnemer een nieuwe kaart met het Micr-O gedeelte. Dit duurt ongeveer 5 minuten waarna een korte bufferronde gelopen wordt (30 Sec) om het aantal foutieve posten van de deelnemer te bepalen (door een snelle controle van de emit) naar de start van de strafrondes (van 20 seconden per foutieve post) en de start van het laatste stukje klassieke oriëntatie. In totaal duurt dit slechts zo’n drie minuten en zo wordt de spanning hoog gehouden tussen het Micr-O gedeelte en de aankomst (voor TV doeleinden).
Voor het Micr-O gedeelte krijgt de deelnemer een nieuwe kaart op grote schaal met zes vrije en twee à drie verplichte punten. Op elk vrij controlepunt staan eveneens 3 à 4 valse posten (dummy’s). Het is de bedoeling de juiste posten te vinden aan de hand van de postenbeschrijving. Enkel de controlenummers van de verplichte posten worden gegeven. Je hoeft de vrije posten niet aan te doen, enkel de verplichte. Per foute of overgeslagen vrije post dient een strafronde gelopen te worden. Het opzet is natuurlijk dat het sneller is alle posten aan te doen (ongeveer 1 minuut) en strafrondes te vermijden.
Het Micr-O gedeelte geeft de deelnemers extra tactische uitdagingen:
- Hoeveel tijd zou ik kunnen winnen of verliezen door een post over te slaan?
- Hoeveel tijd neem ik om de juiste post te bepalen?
- Zou ik tijd winnen door enkel de verplichte posten te nemen en de 6 strafrondjes te lopen?
Een deelnemer wordt enkel gediskwalificeerd als hij een foutieve post neemt in de klassieke gedeelten of de verplichte posten van het Micr-O gedeelte. Na afloop worden kaartjes gemaakt met alle posten en de percentages van de aangedane posten (wie heeft welke post geknepen).
Meer gedetailleerde informatie kan je vinden in de documentenmap.