Onderwateroriëntatie is een variante waarbij men onder water, op een diepte van 1 tot 3 meter, op kompas een omloop moeten afleggen. Een kaart komt hier niet aan te pas. De wedstrijden worden gehouden in meren waar de zichtbaarheid soms beperkt is tot nul. De deelnemers hebben een masker, vinnen, een aangepaste duikfles, een stromingsmeter (afstandsmeter), een kompas en een boei met een touw van drie meter om de vooruitgang van de deelnemer te volgen. Zo kan iedereen aan wal zien hoe ver de deelnemer van de boei is.
En neen, de deelnemers moeten geen visjes zoeken met postjes aan hun staart. Ze moeten een aantal speciale boeien zoeken in een opgelegde volgorde die een bepaald patroon vormen. Ze nemen de instructies die geschreven zijn op hun voorarm of aan hun kompas vastgehecht mee onder water. Zij mogen zich niet komen oriënteren aan de oppervlakte. De aankomst is een boei of een 30 meter brede “poort” met een boei in het midden en markeerelementen om de meter aan beide zijden van deze boei.
Hierboven staan enkele mogelijke vormen. De laatste figuur is een voorbeeld van een ploegenwedstrijd waar de deelnemers op verschillende plaatsen vertrekken, samen moeten komen aan bepaalde boeien en samen over de aankomst gaan. Van onderwateroriëntatie wordt er om de twee jaar een wereldkampioenschap georganiseerd. Het volledige reglement is te vinden in de documentenmap of op http://www.diver.ru/sport/rules/ORIENTATION_REGLES_A.pdf
Andere interessante links:
- de internationale duikfederatie - www.cmas2000.org
- de Franse bond - http://orientationsub.ffessm.fr