Controles vereenvoudigen

Hier gaat het over de echte uitdaging van het oriënteren: de post vinden. Je bent bezig aan het laatste stuk vóór de post en het is de kunst om hem zo snel mogelijk te vinden. Vaak kan de post gevonden worden op een eenvoudige en veilige manier door een "vereenvoudiging" van de post.

vb afwijken Verbreed of verleng merkpunten: Welke techniek je ook toepast, je moet steeds een veilige volgweg kiezen. Een manier om het vinden van een post eenvoudiger te maken is deze post, bij wijze van spreken, te verbreden of te verlengen. Dit kan je door opzettelijk een “fout” te maken om je positie met zekerheid te kennen en om geen tijd te verliezen met het zoeken naar de post. Een techniek die je veel kan gebruiken is afwijken (zie ), dit is bewust naar links of naar rechts afwijken van de optimale route, meestal naar een lijnmerkpunt toe. Hieronder enkele voorbeelden:

vb afwijken 2a vb afwijken 2b vb afwijken 2c Recht (op kompas) op de samenkomst van de grachten lopen is gevaarlijk. Waar kom je uit, links of rechts van de post? Het is dus beter bewust een fout te maken bv. naar links.

vb afwijken 3a vb afwijken 3b vb afwijken 3c Recht (op kompas) naar de hoek van de vijver lopen is zelfs nog gevaarlijker. Als je er rechts van passeert, mis je de post volledig. Hier heb je geen andere keuze dan naar links af te wijken.

vb afwijken 4 Deze post kan je aanvallen vanaf twee mogelijke richtingen. De post is echter duidelijk het eenvoudigst komende van rechts. Het merkpunt lijkt dan groter en je zal de post gemakkelijker kunnen vinden. Van links loop je het risico de post te missen zonder te weten of je er dan links of rechts van bent.

vb afwijken 5 Dezelfde techniek kan ook toegepast worden om een post gemakkelijker te vinden, ook al staat deze niet op een lijnmerkpunt. Dit voorbeeld toont een op het eerste zicht moeilijke post, doch door af te wijken naar het moeras, nader je de post vanuit een veel gemakkelijkere richting en is hij nagenoeg niet te missen.

Controles vereenvoudigen

Hieronder nog enkele voorbeelden van verlengen of verbreden van merkpunten in duingebieden. De techniek blijft hetzelfde: afwijken naar één kant van de post, neem het lijnmerkpunt en snij de post juist aan. De lijnmerkpunten zijn nu alleen iets moeilijker te herkennen in het terrein omdat het reliëf nu eenmaal moeilijker te lezen is.

vb afwijken 6 Vereenvoudig door de voet van de heuvel te gebruiken als opvang- en lijnmerkpunt naar de post.

vb afwijken 7 Passeer tussen de heuvels. Deze doorgang zal je rechtstreeks naar de inloper leiden waar de post staat.

vb afwijken 8 Loop de berg op. Loop verder over de heuvelrug naar de hoop op het einde van de heuvel.

vb afwijken 9 Blijf evenwijdig met merkpunten: Als er in de buurt van de post weinig merkpunten zijn die je kunnen helpen kan je de techniek van afwijken ook toepassen om "naast" de post te geraken en hem te vinden door evenwijdig te lopen met een groot merkpunt. In dit voorbeeld moet je nog een pad kruisen. De beste oplossing is af te wijken bv. naar rechts, je passen te tellen (zie ) over het pad en dan evenwijdig met het pad in de richting van de post (groene pijltjes). Op het pad mag je nog niet veranderen van richting! Waar kom je immers uit op het pad? Je weet het niet! Een beetje naar links lopen en dan de heide in gaan is hopen op geluk (rode pijltjes).

Opmerking: dit probleem zou je eventueel ook kunnen oplossen door een exacte richting te nemen en goed je passen te tellen (zie ).

Controles vereenvoudigen

vb afwijken 10 Eerst de grote merkpunten, dan de kleine: Staat de post op of in de nabijheid van een groot merkpunt? Dan zoek je eerst dit groot merkpunt dat je zal leiden naar de post. Op deze manier “vergroot” je de locatie van de post. In dit voorbeeld kan je het topje gebruiken om de hoop te vinden.

vb afwijken 11 Loop de inloper in en volg die tot op het einde. Van daar kan je de put gemakkelijk vinden.

vb afwijken 12 Gebruik duidelijke merkpunten naast je volgweg: Is er een duidelijk merkpunt ter hoogte van de post of één dat stopt op dezelfde "hoogte" als de post, dan laat dit (einde van het) merkpunt je toe je positie goed te bepalen. Op deze manier "verbreed" je de locatie van de post. In dit voorbeeld ligt de vlakke kuil op dezelfde hoogte als het einde van de inzinking.

vb afwijken 13 Het einde van de vallei ligt op dezelfde hoogte als de boom (en is waarschijnlijk beter te zien dan de vegetatiegrens in de onderbegroeiing).

Opmerking: Soms zijn er duidelijke merkpunten die je kunnen helpen maar ze liggen wat verder af van je standplaats zodat het moeilijk wordt te "schatten" of je nu al op de hoogte bent van het merkpunt of niet. Dan kan je gebruik maken van de techniek om je standplaats te bepalen met behulp van het kompas (zie ). Zo weet je exact waar je bent, in bovenstaand voorbeeld waar je bent op de begroeiingsgrens, en of de post nu nog verder staat of dat je hem al voorbij bent.

Controles vereenvoudigen

Ten slotte nog enkele voorbeelden:

De posten A, B en C liggen op een lijn-of opvangmerkpunt. Door een ruwe richting te nemen naar één kant van de post weet je zeker welke richting je uit moet als je aan het lijnmerkpunt komt.

De posten D, E en F staan in de nabijheid van een lijnmerkpunt. Loop naar het lijnmerkpunt en dan parallel aan het opvangmerkpunt naar de post.

De posten G en H worden gevonden door eerst naar een ander merkpunt te lopen (af te wijken).

samenvatting afwijken